Ved at anvende foderhæk mindsker man foderspild og også risikoen for kontamineret foder – godt for både økonomi og hygiejnen. Ligesom det er nødvendigt at planlægge, inden dyrene sættes på græs, bør man planlægge forud for, at de skal tilbage i stalden. Undgå hurtige forandringer, da man ved pludselige foderskifter risikerer forstyrrelser i hestens tyktarm, som kan medføre diaré, kolik eller forfangenhed. Giv hesten mindst to uger til at vænne sig til vinterens grovfoder.
En yderligere faktor for at mindske risikoen for tarmsygdomme er at holde god foderhygiejne, også ved fodring i indhegningen. Nedtrampet foder bliver hurtigt grobund for bakterier, gær og mug. Foder, der er blevet til overs, skal fjernes fra indhegningen med regelmæssige intervaller.
Ved at anvende foderhæk mindsker man foderspild og også risikoen for kontamineret foder – godt for både økonomi og hygiejnen.
På min gård med 200 heste har jeg reduceret fodringen med ca. 20 % efter anskaffelsen af foderhække! //Janne Hvordan
Hvordan vælger man foderhæk?
Afhængigt af hvor mange heste, du har i samme indhegning, hestenes størrelse, og om du vælger at køre en hel balle frem eller portionsopdeler foderet, er der flere forskellige muligheder for foderhække.
Har du en (1) hest eller en madglad hest, som har brug for lidt længere tid til at æde, er foderboksen (34-FHK05) et godt alternativ.
Hvis du har en eller flere heste i samme indhegning, kan du anvende runde foderhække. De findes med og uden kirkestole og i diametre, som passer til enten portionsopdeling i grovfodertruget, eller hvis du stiller en hel balle frem. For at de runde foderhække skal minimere foderspildet så meget som muligt, skal der være en luftspalte på ca. 20 cm mellem foderhækken og ballen. Dette for at undgå, at hestene trækker foderet ud over kanten. Hvis man ønsker at have foderet oppe i forhold til jorden og også beskytte det med tag, kan man vælge firkantede foderhække, gitterlågerne kan åbnes, og man løfter ballen ind med balletang eller pallegaffel.
Vigtigt ved valg af foderhæk til heste
Selv om alle heste tilhører den samme dyrefamilie, er der mange forskellige racer og dermed adfærdsmønstre, fra lange nervetråde til korte, eksplosive nervetråde. Du kender bedst selv din hest og dens adfærd, og vi beder dig være opmærksom på, hvordan hesten reagerer i forskellige sammenhænge, som involverer en foderhæk, så der ikke opstår skader.
Hvor mange heste, der skal være omkring en foderhæk, er afgørende for foderhækkens størrelse, og hvor mange foderhække der er brug for. Husk på, at jo mindre plads omkring en foderhæk, desto større risiko for skader.
Du skal vælge den foderhækmodel, som du mener vil passe bedst til din hest.
Det er vigtigt, at du altid følger Landbrugsstyrelsens regler.
Vi har også foderhække til kvæg, klik her, og foderhække til får, klik her.
Læs mere