Ved at anvende foderhæk mindsker man foderspild og også risikoen for kontamineret foder – godt for både økonomi og hygiejnen. Til dig, som støttefodrer din besætning på marken, eller som har dine dyr i løsdrift og giver grovfoderet udendørs om vinteren, er foderhæk en løsning, der kan anbefales. Man mindsker foderspild, får god foderhygiejne, hvor dyrene ikke tramper rundt i foderet, nem påfyldning, men frem for alt høj sikkerhed for dig og dyrene.
Vores foderhække er robuste, vejrbestandige, flytbare og fås i forskellige varianter, så de kan fungere under de forskellige forudsætninger, der findes for dyrehold.
Hvordan vælger man foderhæk?
Når du skal vælge foderhæk til dit kvæg, skal du tage hensyn til, hvor mange dyr, du har i samme indhegning, om du har hornbærende dyr, hvor tunge dine dyr er, hvor store baller du har, hvor ofte du vil fylde op, og hvor du ønsker at placere din foderhæk.
Vi anbefaler, at man ikke har flere dyr til samme foderhæk end antallet af pladser, idet der ellers vil opstå splid mellem dyrene. De vil udøve et tryk mod foderhækken samt blive aggressive, og klemmerisiko kan forekomme. Sørg for, at der er god plads, når sultne dyr skal fodres.
Der findes flere forskellige varianter af foderhække at vælge mellem, afhængigt af netop dine behov. Runde foderhække med forskellige diametre, afhængigt af ballestørrelse og med eller uden kirkestole. Hvis du foretrækker en rund foderhæk og har kødkvæg, anbefaler vi FHR med dobbeltfæstede kirkestole og kraftige rammerør, som tåler trykket fra de tunge dyr, men det samme gælder her, aldrig flere dyr end antallet af foderpladser.
Hvis man vælger en firkantet foderhæk med tag, får man ballen op fra jorden og ekstra beskyttelse mod nedbør. Foderhækkene fås i forskellige udførelser med kirkestole, diagonalfront eller låsegitre. Man kan også vælge mellem 9, 12, 14 og 15 pladser.
Vigtigt ved valg af foderhæk til kvæg
Selv om alt kvæg tilhører den samme dyrefamilie, er der mange forskellige racer og dermed adfærdsmønstre. Du kender bedst selv dit kvæg og deres adfærd, og vi beder dig være opmærksom på, hvordan dyrene reagerer i forskellige sammenhænge, som involverer en foderhæk, så der ikke opstår skader. Du skal vælge den foderhækmodel, som du mener vil passe bedst til dit kvæg.
Har dyrene horn eller ej, hvordan er rangordenen i flokken? Hvor mange dyr, der skal være omkring en foderhæk, er afgørende for foderhækkens størrelse, og hvor mange foderhække der er brug for. Hvis der er for mange dyr omkring den samme foderhæk, øges konkurrencen og dermed presset på foderhækken, og skadesrisikoen bliver større.
Det er vigtigt, at du altid følger Landbrugsstyrelsens regler.
Vi har også foderhække til heste, klik her, og foderhække til får, klik her.
Læs mere